Lydinstallationer

LE PETIT DUC, 1978

Samsø Museums have, Museumsvej 5
Le Petit Duc er en lydfortælling om en uglefamilie. Værket er sammensat af optagelser gjort gennem en hel ynglesæson
i foråret og sommeren 1978. Le Petit Duc taler til både børn og voksne, og som i en slags lydbog fortæller Knud Viktor selv i enkle sætninger, hvad der foregår i reden, når æggene passes, ungerne klækkes, hvordan de vokser sig store, slås og prøver deres vinger. Gennem mikrofonerne får vi lov at forestille os, hvordan det må være at være en lille ugleunge i reden og mærke, hvordan uglemoren blafrer med sine vinger over hovederne på os, så lufttrykket purrer op i vores dun.
På Samsø præsenteres Le Petit Duc i en uglerede, bygget af elever fra 2. klasse på Samsø Skole under vejledning af arkitekt Karen Marx Gibson og kunstner Brian Marx Gibson.

ALLO LA TERRE, 2009

Yduns Have, Alstrup 2
Som et af sine sidste værker skabte Knud Viktor installationen Allo La Terre (på dansk: Hej Jord), som bestod af ti telefonbokse opstillet i byen Melle i Sydfrankrig. Til denne udstilling er værket genskabt som én telefonboks. Når man løfter røret, hører man ‘Le Petit Sons’ eller De Små Lyde, som Knud Viktor har samlet.

Lydene er:
1 Ræven
2 Ormen, der gnaver i et æble
3 Sneglen, der slæber sig af sted
4 Vinfluers kærlighedssang
5 Fårekyllingen, der ikke kan starte
6 Træorme, der banker i træet til hinanden
7 Kaninen, der drømmer i hulen
8 Rasende myrer, der sprøjter med syre
9 Hærfuglen, der hakker på mikrofonen
0 Mejsereden med unger

LE JARDIN PLANÉTAIRE, 2000

Agerupgård, Agerup 6
Den berømte franske gartner og forfatter Gilles Clément inviterede Knud Viktor til at bidrage til en stort anlagt udstilling i Grand Halle i Parc de la Villette i Paris i år 2000. Udstillingen, der hed Jardin Planetaire, byggede på Cléments tanker om Jorden som et lukket system, hvor mennesket har et særligt ansvar for at sikre hele økosystemets funktion. Til udstillingen skabte Knud Viktor en mange-kanals-lydinstallation af små højttalere monteret i store bambusrør, der spiller udvalgte eksempler fra hans store arkiv af tankevækkende mikrolyde.

LES ÉPHÉMÈRES, 1977 / VÉGÉTAL, 1995

Besser Udsigtstårn, Kærvej 26A
Værket Les Éphémères skabte Knud Viktor på bestilling fra den franske radiokanal France Musique som korte lydbilleder, der blev transmitteret mellem de øvrige udsendelser. Les Éphémères er korte og enkle komposi-tioner med få lyde i hvert lydbillede. Værkets titel er den latinske betegnelse for døgnfluer og samtidig et ordspil på ‘flygtigheder’, som henviser til de skrøbelige balancer i forholdet mellem mennesket og dets omgivelser.

Végétal er den anden ballet som Knud Viktor komponerede musik til. I samarbejde med koreograf Régine Chopinot og kunstner Andy Goldsworthy, der stod for scenografien, skabte Knud Viktor ballettens lydside.